Wegbelijning zorgt voor veiligheid en duidelijkheid. Een wereld zonder wegbelijning is vrijwel niet meer voor te stellen, het zou snel een chaos worden. Wegbelijning kom je overal tegen. Uiteraard in het verkeer, maar ook bijvoorbeeld op bedrijventerreinen en rondom scholen. Over iedere belijning is nagedacht; over de uitvoering, het te kiezen materiaal en welke kleur het beste past. Iedere belijning heeft als doel om het met elkaar en voor elkaar veiliger en duidelijker te maken.

Veiligheid

Het aanbrengen van wegbelijning wordt veel gedaan om situaties veiliger te maken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld belijning op snelwegen waarbij lijnen met een ribbel worden uitgevoerd. Als een automobilist buiten zijn of haar rijstrook gaat rijden wordt deze gewaarschuwd door deze ribbel. Een zeer effectieve manier om door middel van wegbelijning de verkeersveiligheid te verbeteren. Een zebrapad is ook een voorbeeld van duidelijke wegbelijning voor de veiligheid. Het aanbrengen van wegbelijning is in sommige gevallen zelfs een noodzaak voordat een weg veilig opengesteld kan worden voor verkeer. Denk hierbij aan een stopstreep voor een verkeerslicht.

Duidelijkheid

In het verkeer wordt wegbelijning ook vaak aangebracht om duidelijkheid te scheppen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een doorgetrokken streep op het wegdek om duidelijk te maken dat je niet in mag halen. Deze duidelijkheid wordt ook veel gevraagd door het bedrijfsleven op de bedrijfsterreinen. Hierbij kun je denken aan bedrijven met veel machines waarbij het niet toegestaan is om dichtbij deze machines te komen. Door middel van wegbelijning wordt dit dan duidelijk aangegeven. Ook gewenste looproutes worden vaak aangegeven met wegbelijning. In logistieke centra waarbij een efficiƫnte looproute belangrijk is voor de efficiency, zien we wegbelijning ook vaak terug. Ook bij scholen vinden we veel belijning, waarbij het belangrijk is om duidelijke afscheidingen te laten zien aan de leerlingen. Bijvoorbeeld het gedeelte wat vrij moet blijven om op te spelen en op welk gedeelte er gefietst en gewandeld mag worden.

Innovatie

De wereld van de wegbelijning is volop in ontwikkeling. Bij ieder project wordt er gekeken naar het best geschikte materiaal om te gebruiken. Als het voor langdurig gebruik is, wordt er ander materiaal gebruikt dan bij een belijning voor korte duur. Ook is het zo kort mogelijk onderbreken van de verkeersstroom of de bedrijfsactiviteiten een belangrijk aspect van een project. Uiteraard wordt er binnen de wegbelijning ook actief gekeken naar het zo min mogelijk belasten van het milieu. Veiligheid, duidelijkheid, maar zeker ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel.

Bron: Markeer.nl