Autokosten stijgen

De gemiddelde kosten voor een auto zijn in de afgelopen 10 jaar gestegen. Het is geen stabiele stijging. Door de veel veranderende brandstofprijzen fluctueren de autokosten sterk. In de periode van 2009 tot 2018 stegen de autokosten met 22%.

De kosten stijgen nagenoeg net zo hard als die voor het openbaar vervoer in Nederland. Het wordt dus in verhouding tot het openbaar vervoer niet meer of minder aantrekkelijk op basis van kosten. De kosten voor vervoer stijgen harder dan de stijging van het gemiddelde besteedbare inkomen in Nederland.

Voor de autokosten worden de gemiddelde kosten gerekend. Daar vallen dus ook belastingen, verzekeringen, onderhoud en reparatie onder.

Stijging van bpm

Eén van de invloeden op de autokosten is de belasting voor personenauto’s en motorrijtuigen, ook wel de bpm. Deze belasting betaal je bij de aanschaf van een auto of motor. De bpm wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van de auto in gram per kilometer.

De gemiddelde bpm in Nederland stijgt momenteel. Dit komt mede door het bijstellen van BPM-tarieven in 2017. In 2017 lag de gemiddelde bpm op €4.652, wat een stijging van 17,6% was ten opzichte van het jaar er voor.

De brandstofsoort van de auto heeft een grote invloed op de uitstoot van de auto en dus op de hoogte van de bpm. De gemiddelde bpm per brandstofsoort is als volgt:

  • Diesel € 7.511,-
  • Benzine € 4.151,-
  • Plug-in-hybrid € 2.340,-
  • Hybrid € 1.479
  • Volledig elektrisch € 0,-

Autokosten besparen

De eerste kosten waarop je kan besparen is in de aanschaf van een auto. Weinig auto’s zijn goedkoop, maar het kan soms wel goedkoper dan je denkt. Zo is het voordelig om je auto te laten importeren uit Duitsland. Mocht je willen weten hoeveel je kan besparen op de aanschaf van een auto? Er zijn veel mogelijkheden om er achter te komen. Zo kan je op websites van Autoscout 24 en Mobile.de kijken hoeveel auto’s kosten die in Duitsland te koop staan.

Je kan ook gebruik maken van handige apps als Mywebcar of Autoscout24. Deze apps hebben een breed aanbod en maken het verschil in kosten inzichtelijk. In de app van Mywebcar is het zelfs mogelijk om te checken hoe duur het is om de betreffende auto’s te laten importeren naar Nederland. Zo kan je direct achterhalen hoeveel goedkoper het is om de auto te importeren vanuit Duitsland dan dezelfde auto te kopen in Nederland.