De twee meest voor de hand liggende opties op het moment dat je een auto zoekt, zijn een auto leasen en een auto kopen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Om meteen met de deur in huis te vallen, gaan we kijken naar de belangrijkste voordelen van beide opties. Aan de hand daarvan kan je dan zelf kiezen welke aspecten voor jou persoonlijk zwaarder wegen. De belangrijkste voordelen van het leasen van een auto zijn:

  • Geen hoog aankoopbedrag: Er is sprake van een vast maandelijks bedrag, waardoor je niet met onverwachte kosten komt te zitten. Ook schade wordt verzekerd.
  • Een nieuwe auto: In de meeste gevallen is een leaseauto gloednieuw, waardoor je gebruik kan maken van de meest recente technologische snufjes en zijn ze vaak zuiniger en duurzamer.
  • Kosteloos te beëindigen bij onverwachte gevallen: Bij bijvoorbeeld een scheiding of bij arbeidsongeschiktheid kan je je contract zonder extra kosten beëindigen.

Voor het zelf kopen van auto worden deze voordelen als belangrijkst ervaren:

  • Je auto is je eigen bezit: Dit lijkt logisch, maar hierdoor heb je zelf volledig de controle over wat je ermee doet. Je kunt hem verkopen wanneer je wilt en er zit geen limiet op het aantal kilometers dat je mag rijden.
  • Geen BKR-registratie. Een BKR-registratie kan problemen opleveren bij het afsluiten van bijvoorbeeld een hypotheek. Dit probleem wordt voorkomen door zelf een auto aan te schaffen in plaats van er één te leasen.
  • Onderhandelen over prijs: Als je zelf een auto koopt, bijvoorbeeld tweedehands, dan kun je net zolang zoeken en onderhandelen tot je een goedkope deal hebt weten te sluiten.

Een groot nadeel is echter dat je de auto in één keer moet financieren. Heb je hier geen budget voor? Overweeg dan een bedrijfsauto lening.

Aan de hand van deze punten is het een kwestie van beoordelen waar jij zelf meer waarde aan hecht. De één heeft een voorkeur voor de nieuwste auto’s en de ander heeft graag een goedkopere auto.