De elektrische fiets wordt alsmaar populairder: zowel in Nederland als over de grenzen. In 2016 was maar liefst meer dan een derde van alle nieuw gekochte fietsen een elektrische fiets! Voor mensen die wat vaker de auto willen laten staan en wat vaker de fiets willen pakken, is de e-bike een echte uitkomst. Je komt lekker buiten, doet zelf het meeste werk, maar de fiets helpt mee! Door de trapondersteuning van de elektrische motor is het net alsof je altijd de wind in de rug hebt.

Zonder gepuf naar je bestemming

Het ideale van een elektrische fiets is dat je zonder veel moeite op je plek van bestemming aankomt en toch lekker aan het fietsen bent in de buitenlucht. Door de trapondersteuning van de fiets kost het je weinig energie, maar doe je eigenlijk toch al het werk zelf. Een doorsnee elektrische fiets biedt trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. Voor de snelheidsduivels onder ons is er de Speed Pedelec, welke een snelheid tot wel 45 kilometer per uur redt. Het is bij deze fiets echter wel verplicht om een helm te dragen en een kentekenplaat aan de fiets toe te voegen.

Actieradius van de elektrische fiets

Een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets is de accu waar de motor op draait. Deze accu heeft een gemiddelde levensduur van zo’n vijf à zeven jaar. Dit kan echter behoorlijk verlengd worden, mits de fiets (en daarmee de accu) onder de juiste omstandigheden wordt behandeld. Het is bijvoorbeeld zeer aan te raden om de accu op kamertemperatuur te bewaren – oftewel om de fiets in een schuur te plaatsen. Je kunt natuurlijk ook de accu verwijderen en deze binnen bewaren. Dit kan handig zijn wanneer je de elektrische fiets niet zo vaak gebruikt. Bij lange periodes van stilstand wordt het sowieso aangeraden om de fiets binnen te bewaren en tevens de accu te ontladen.

Waar moet je op letten?

Voordat je een elektrische fiets aanschaft, is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde dingen, bijvoorbeeld de locatie waar de elektrische motor van de fiets is geplaatst. Dit heeft namelijk invloed op de aandrijving van de fiets, dus het is maar net wat je prettig vindt. De motor van de elektrische fiets kan geplaatst zijn bij het voor- of achterwiel, maar ook in het midden van de fiets. Vraag altijd of er een mogelijkheid is om een testritje te maken op de fiets, dan weet je ten minste zeker of je de juiste aanschaft.